Jak zdobyć holenderskie obywatelstwo?

24-06-2019

Kochasz tulipany, rowery i holenderskie sery? A może po prostu czujesz, że Twoje miejsce na Ziemi to właśnie Holandia i od bycia “prawdziwym Holendrem” dzieli Cię tylko inny paszport? Wniosek o holenderskie obywatelstwo można złożyć już po 5 latach pobytu w tym kraju!

 

Netherlands Flag 3D Rendering on Blue Sky Building Background

Holenderskie obywatelstwo – kto może je uzyskać?

Aby być oficjalnym obywatelem Holandii należy: mieszkać w tym kraju od urodzenia, mieć przynajmniej jednego rodzica Holendra lub mieszkać w Holandii nieprzerwanie od 5 lat – wtedy nabywa się holenderskie obywatelstwo na podstawie naturalizacji, czyli inaczej mówiąc unarodowienia.

Holenderskie obywatelstwo – warunki przyznawania

Oprócz podstawowego warunku pobytu w Holandii nieprzerwanie przez przynajmniej 5 lat, wniosek o przyznanie holenderskiego obywatelstwa mogą starać się osoby, które:

  • są pełnoletnie
  • mają ważne pozwolenie na stały pobyt w tym kraju
  • potrafią swobodnie rozmawiać oraz czytać i pisać w języku holenderskim i zdały odpowiedni egzamin potwierdzający te umiejętności
  • nie były karane w ciągu ostatnich 4 lat
  • są gotowe zrzec się polskiego obywatelstwa
  • są gotowe przyjąć holenderskie obywatelstwo podczas oficjalnej ceremonii

O obywatelstwo mogą się starać również osoby, które wzięły ślub z obywatelem Holandii.

Czy trzeba zrzekać się polskiego obywatelstwa?

Niestety, w przypadku Holandii nie ma możliwości posiadania podwójnego obywatelstwa. Jeżeli chcemy więc uzyskać holenderskie obywatelstwo musi oficjalnie zrzec się tego polskiego. W wyjątkowych sytuacjach władze Holandii mogą pozwolić na podwójne obywatelstwo, musimy jednak udowodnić, że mamy bardzo ważne powody (np. emocjonalne) dla których nie chcemy zrzekać się polskiego obywatelstwa.

Zalety posiadania holenderskiego obywatelstwa

Stając się obywatelem Holandii, jednocześnie uzyskujemy: holenderski paszport, prawo do głosowania i startowania w wyborach, holenderskie obywatelstwo otrzymają automatycznie także nasze dzieci.

Gdzie złożyć wniosek?

Wniosek o przyznanie holenderskiego obywatelstwa należy wypełnić w naszym urzędzie gminy. Potrzebny będzie jeszcze nasz akt urodzenia, ważny dokument tożsamości oraz certyfikat potwierdzający nasze umiejętności językowe. Opłata wynosi 855€ w przypadku pojedynczego wniosku lub 1091€ za wniosek rodzinny.

 

Marzysz o pracy w Holandii?