Pierwsze formalności - Poradnik pracy w Norwegii, część II

17/03/2016

Zanim na dobre rozgościsz się w Norwegii, musisz dopełnić niezbędnych formalności i postarać się o wymagane dokumenty. W tej części poradnika przybliżymy Wam najważniejsze procedury, bez których pobyt w malowniczym kraju Wikingów byłby niemożliwy. Przeczytajcie!

Praca w Norwegii – rejestracja

Wszystkie osoby przeprowadzające się do Norwegii z zagranicy na okres dłuższy niż 6 miesięcy, mają obowiązek zgłoszenia tego faktu do rejestru ewidencji ludności w ciągu 8 dni od przyjazdu. Folkeregisteret, czyli rejestr ewidencji ludności, działa pod nadzorem norweskiego Urzędu Podatkowego.

Będąc obywatelem Unii Europejskiej, przysługuje Ci prawo do pobytu i pracy w Norwegii przez okres do 3 miesięcy bez rejestracji.

Jeśli chcesz przebywać w Norwegii przez okres dłuższy niż 3 miesiące, musisz posiadać pracę.

 

Pracownik zatrudniony u Norweskiego pracodawcy

Pracę w Formalności - praca w NorwegiiNorwegii możesz rozpocząć od razu po przyjeździe, a jedynym warunkiem jest dokonanie rejestracji pobytu. Udogodnieniem jest fakt, że rejestracji dokonujesz tylko raz, bez względu na to jak długo będziesz przebywać w tym kraju. Jeśli spełnisz wszelkie wymagania, otrzymasz od władz odpowiedni certyfikat poświadczający Twój meldunek.

Prawa i obowiązki

  • Możesz zmieniać pracę i podczas pobytu mieć zarówno jednego jak i wielu pracodawców.
  • Możesz zabrać ze sobą rodzinę do Norwegii, ale oni również muszą dokonać rejestracji.
  • Po pięciu latach w kraju możesz ubiegać się o prawo do stałego pobytu.

Co się stanie jeśli stracisz pracę?

  • Jeśli pracowałeś w Norwegii przez co najmniej rok, możesz dalej mieszkać w tym kraju i szukać pracy tak długo jak potrzebujesz. Warunkiem jest zwolnienie nie z własnej woli i rejestracja jako bezrobotny poszukujący pracy w norweskim Urzędzie Pracy (Nav).
  • Jeśli pracowałeś mniej niż rok, możesz pozostać w Norwegii i poszukiwać kolejnej pracy jedynie przez 6 miesięcy. Warunki są takie same jak w przypadku okresu pracy wynoszącego ponad rok.
  • Jeśli tymczasowo nie jesteś w stanie pracować ze względu na stan zdrowia, możesz pozostać w kraju tak długo jak potrzebujesz.

Jak zabrać się za formalności?

  • Przygotuj ważny dokument potwierdzający Twoją tożsamość,
  • Umowę o pracę zawartą z norweskim pracodawcą,
  • Jeśli pracujesz za pośrednictwem agencji pracy – dokumentację dotyczącą przynajmniej jednego konkretnego zadania,
  • Musisz być zarejestrowany na portalu aplikacyjnym, a następnie umówić się na wizytę
  • Po dokonaniu rejestracji w internecie, musisz udać się na umówioną wizytę na jeden z posterunków Policji Imigracyjnej – tzw. UDI. Jeśli mieszkasz w regionie, gdzie działa Centrum Obsługi Pracowników Zagranicznych, udaj się tam.

Pracownik delegowany

Zasady dokonywania rejestracji są bardzo podobne jak w przypadku zatrudnienia u norweskiego pracodawcy. Aby dopełnić formalności musisz być zatrudniony przez firmę z siedzibą w Unii Europejskiej, która ma podpisany kontrakt z norweskim pracodawcą.

Możesz podejmować kolejne zlecenia przebywając w Norwegii, a Twoja rodzina również ma prawo pobytu w Norwegii po dokonaniu rejestracji.

Numer identyfikacyjny

Mieszkając w Norwegii, musisz mieć swój numer identyfikacyjny – odpowiednio fødselsnummer lub D-nummer. Służą one do potwierdzania Twojej tożsamości przed władzami oraz na przykład do utworzenia konta w banku. Powinieneś założyć swoje prywatne konto bankowe w Norwegii, aby pracodawca mógł wypłacać Ci pensję, oraz by Urząd Podatkowy mógł przelać Ci należny zwrot.

D-nummer

Jeśli będziesz pracować w Norwegii, musisz ubiegać się także o kartę podatkową. Gdy Twój okres pracy i pobytu w Norwegii nie przekroczy 6 miesięcy, to razem z kartą podatkową zostanie Ci przydzielony numer identyfikacyjny D-nummer.

Fødselsnummer

Podanie o przydzielenie norweskiego numeru personalnego obywatelom zagranicznym wymaga osobistego stawienia się w urzędzie oraz okazania ważnego dokumentu potwierdzającego tożsamość.

Najlepiej dokonać aplikacji od razu przy rejestracji pobytu na okres dłuższy niż 6 miesięcy.

Wwożenie mienia

Przeprowadzając się do Norwegii, musisz wypełnić oświadczenie o wwozie mienia (formularz RD0030). Powinieneś także sporządzić listę przedmiotów, które przywozisz, wraz z adnotacją, czy są one nowe czy używane. Taka lista znacznie ułatwi Ci kontrolę celną.

Możesz wziąć ze sobą mienie bez potrzeby płacenia cła, jeśli spełnione są pewne warunki. Warunkiem jest m.in, że przebywałeś poza Norwegią przez co najmniej rok, byłeś właścicielem przewożonych przedmiotów i ich używałeś oraz będziesz ich używać w Norwegii.

Wwożenie niektórych towarów do Norwegii objęte jest cłem i opłatami lub wymaga specjalnego pozwolenia. Dotyczy to na przykład:

  • Sprzętu roboczego
  • Nowych przedmiotów
  • Środków żywnościowych
  • Zwierząt
  • Sprzętu radiowo-telewizyjnego